Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csoport 2002. október 04-én alakult meg, mint az egyházasdengelegi Általános Iskola Hagyományőrző Gyermektánccsoportja,  29 fővel.    

(A Táncoló talpak Tánccsoport nevet csak 2009. február 14-én vettük fel, a csoport 5 éves jubileumának alkalmából.)

Kezdetekben a magyar néptáncokkal ismerkedtünk meg egy-egy területről (szatmár, sárköz, délalföld, palóc, dunántul), majd bővitettük ismereteiket szlovák néptáncokkal is, mivel testvér kapcsolat jött létre egy felvidéki községgel. Ekkor tanultuk a szlovák párostáncot, párna-, botos-, és kisszék táncokat.

Három év eltelte után a csoport  kilépett a népi   keretekből - mellyel továbbra is foglalkoztunk -, de elkezdtünk ismerkedni  más népek  jellegzetesebb táncaival.

Igy került müsoraink közé a Zorba - görögtánc, egy bolgár gyermektánc, egy rövid kis sváb Polka, ir zenére improvizációs koreográfia, vagy a Casatchok és Katyusha - orosztáncok.  

Még sorra került az évek folyamán a könnyedebb, szórakoztató stilus is, mely tartalmaz modern zenére irt táncokat népi elemekkel tüzdelve, idesorolható a country sortáncok (melyeket nemcsak szinpadon adunk elő, hanem szivesen meg is tanitjuk a közönségnek).      Itt kap helyet a hastánc is, mely az egyik legősibb táncnak mondható, ez is többfélét is tartalmaz (dobszóló, fátyol-, gyertya-, és cigánytánc).

Amivel szintén sikert arat a csoport, az a távolkelet modernebb hangzásu dalaira előadott táncaink, mellyel a környéken egyedinek számit előadásunk. Ezek között megtalálható a Mehndi - amit csak a lányok táncolnak, a Chunari - ami táncba hivogató, vagy a Salaam-e-isqh és a Tenu Leke.   

Táncainkkal sokáig a helyi programokat tettük és tesszük is felejthetetlenné, szinesebbé és mindig igyekszünk más-más táncot bemutatni - az adott programoknak megfelelőt -, hiszen van választék bőven, mivel ezalatt a pár év alatt több koreográfiát tanultunk meg.

Mára azonban már egyre több helyről kapunk meghivást, melynek szivesen teszünk eleget

Szervezésünkben ujra felelevenedik minden évben a szüreti felvonulás, vagy a falu karácsonya, szivesen adunk táncházakat is egy-egy program zárásaként.

Az évek alatt kialakitottunk magunknak egy saját öltözőt és próbatermet 

Ma a csoport 14 főből áll, akik ugyan már elmentek továbbtanulni, de szivesen feláldozzák szombat délutánjaikat a jó hangulatu próbákért.  A próbák nyitottak, amit bármikor, bárki megnézhet.

A ruháink saját készitésüek, és igyekszünk adott tánchoz a megfelelő ruhát viselni fellépésekkor. 

Ezuton is szeretnénk a szülők, nagyszülők önzetlen segitségét és adományaikat megköszönni.

                                                             

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.